“AME RANGIARAS PHERRIA THAI SIKLIOVAS GINA!” – “DESENĂM FRUCTE ȘI ÎNVĂȚĂM NUMERE!”. CARTE DE COLORAT” Coloring book.

cartedecolorat

Carte de colorat – Coloram fructe cifre invatam! – download

Cartea de colorat Ame rangiaras pherria thai sikliovas gina! / Desenăm fructe și învățăm numere! a fost lansată în decembrie 2014. Cartea este bilingvă, realizată în limbile română și romani și dezvoltă imagini cu trimitere la identitatea romă și la interculturalitate.

Cifrele de la unu la zece sunt reprezentate prin desene care fac referire la vestimentația tradițională a romilor și la imaginea oarecum stereotipă despre romi, dar acest lucru nu reprezintă, în cazul de față, un fapt negativ, pentru că stereotipul este, în special la vârstele preșcolară și primară, cărora li se adresează cartea de colorat, o formă de cunoaștere primară. Fiecare cifră este însoțită de un desen semnificativ pentru un fruct a cărui denumire apare scrisă în carte în ambele limbi, romani și română, în felul acesta copiii putând învăța câteva cuvinte de bază în limba romani.

Cartea de colorat reprezintă un material didactic auxiliar important pentru învățământul preșcolar și primar atât general, pentru copiii romi și români, în vederea aplicării interculturalității, cât și în cel cu predare în limba romani. Cartea propune interculturalitatea și bilingvismul în educația școlară ca soluții pentru cunoașterea reciprocă și conviețuirea de calitate într-un mediu multicultural. De asemenea, reprezintă un pas important în direcția dezvoltării producției scrise, care cultivă și promovează limba romani literară.

Autoarea cărții este Mihaela Câmpeanu, profesoară romă, de desen, București.

 

 

Menu Title